Kisimy ogórki – zajęcia kulinarno- gospodarcze

Prowadząca: Renata Rychlica

Grupa: 5-latki

Temat: Kisimy ogórki- zaj. kulinarno- gospodarcze

Cele zajęcia:

1.Stwarzanie warunków do odkrywania, eksperymentowania, wielozmysłowego poznawania
i działania w różnych formach pracy.

2.Kształtowanie upodobań kulinarnych.

3.Doskonalenie umiejętności współpracy w grupie, podejmowanie działań na rzecz grupy dla osiągnięcia wspólnych celów.

4.Kształtowanie u dzieci wiary we własne możliwości.

5. Poznawanie zasad zdrowego odżywiania poprzez zachęcanie do spożywania owoców

Pomoce: Ogórki, przyprawy (koper, chrzan, czosnek, sól, słoiki, woda)

Przybory kuchenne: fartuszki, miski, słoiki, łyżki

Przebieg zajęć:

1. Omówienie potraw jakie można przygotować z ogórków- ilustracje. Smakowanie ogórków świeżych.

2.Oglądanie i nazywanie zgromadzonych owoców oraz przyborów potrzebnych do wykonania pracy.

3. Zagadki dotykowe i smakowe przypraw, których dodamy do kwaszenia. Solenie wody- odmierzanie 2 litrów wody i 2 łyżek soli- sporządzanie zalewy.

4. Wkładanie ogórków do słoi. Krojenie większych z nich. Przypomnienie zachowania zasad bezpieczeństwa ( posługiwanie się nożem) w czasie pracy.

5. Dokładne zakręcanie słoi, umieszczanie naklejek z nazwą, ozdabianie słoików, umieszczenie w kąciku przyrodniczym . Smakowanie ukiszonych ogorkow w czasie śniadania lub innego posiłku.

Opracowała : Renata Rychlica




Być może zaintresują Cię również inne nasze materiały: