Prowadząca: Renata Rychlica
Grupa: 5-latki
Temat: Kisimy ogórki- zaj. kulinarno- gospodarcze
Cele zajęcia:
1.Stwarzanie warunków do odkrywania, eksperymentowania, wielozmysłowego poznawania
i działania w różnych formach pracy.
2.Kształtowanie upodobań kulinarnych.
3.Doskonalenie umiejętności współpracy w grupie, podejmowanie działań na rzecz grupy dla osiągnięcia wspólnych celów.
4.Kształtowanie u dzieci wiary we własne możliwości.
5. Poznawanie zasad zdrowego odżywiania poprzez zachęcanie do spożywania owoców
Pomoce: Ogórki, przyprawy (koper, chrzan, czosnek, sól, słoiki, woda)
Przybory kuchenne: fartuszki, miski, słoiki, łyżki
Przebieg zajęć:
1. Omówienie potraw jakie można przygotować z ogórków- ilustracje. Smakowanie ogórków świeżych.
2.Oglądanie i nazywanie zgromadzonych owoców oraz przyborów potrzebnych do wykonania pracy.
3. Zagadki dotykowe i smakowe przypraw, których dodamy do kwaszenia. Solenie wody- odmierzanie 2 litrów wody i 2 łyżek soli- sporządzanie zalewy.
4. Wkładanie ogórków do słoi. Krojenie większych z nich. Przypomnienie zachowania zasad bezpieczeństwa ( posługiwanie się nożem) w czasie pracy.
5. Dokładne zakręcanie słoi, umieszczanie naklejek z nazwą, ozdabianie słoików, umieszczenie w kąciku przyrodniczym . Smakowanie ukiszonych ogorkow w czasie śniadania lub innego posiłku.
Opracowała : Renata Rychlica