Witaj ( Zaloguj | Rejestracja )

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: odbieranie dzieci z przedszkola przez osoby nieletnie
PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 5:05 pm 
Mam problem. Mój syn idzie w tym roku do przedszkola. Pracuję w systemie 12 godzinnym i chciałabym, aby czasami odbierał go mój nieletni syn>Pani Dyrektor nie wyraża na to zgody. Czy ma takie prawo? Czy może na podstawie mojego oświadczenia odbierać dziecko osoba niepełnoletnia?
Bardzo prosze o informacje

Temat postu: Prawo
PostWysłany: Nie Sie 20, 2006 9:53 am 
Prawo o ruchu drogowym (Art. 43. 1.) mówi, że dziecko w wieku do 7 lat może korzystać z drogi tylko pod opieką osoby, która osiągnęła wiek co najmniej 10 lat. Nie dotyczy to strefy zamieszkania."

Temat postu:
PostWysłany: Śro Sie 23, 2006 6:59 pm 
Pierwsze słyszę o takim prawie! Dziecko z przedszkola moze odbierać osoba pełnoletnia.

Temat postu:
PostWysłany: Pią Sie 25, 2006 8:13 am 
Mojego syna ze żłobka odbierał 13 letni syn i nie było z tym problemu, dlaczego jest problem w przedszkolu

Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 6:34 pm 
Uczę grupę zerową już od kilku lat i zastosowałam w swojej pracy system pisemnej zgody rodzica na odbieranie dziecka przez osobę nieletnią. W tym oświadczeniu rodzic bierze na siebie odpowiedzialność za dzieci - oswiadczenie układałam sama i przez cały rok trzymałam je w swojej dokumentacji.

Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 7:44 pm 
Starszak
Starszak

Dołączenie: Pią Sie 25, 2006 3:55 pm

W moim przedszkolu też wystarcza pisemna zgoda rodzica, ale zazwycxzaj sie nie zdarza, zeby dzieci odbierały osoby niepełnoletnie, jeśli już to takie, które wkrótce kończą 18 lat :)

Temat postu:
PostWysłany: Wto Sie 29, 2006 6:04 pm 
Starszak
Starszak

Dołączenie: Sob Kwi 22, 2006 4:10 pm

Anonymous napisał(a):
Uczę grupę zerową już od kilku lat i zastosowałam w swojej pracy system pisemnej zgody rodzica na odbieranie dziecka przez osobę nieletnią. W tym oświadczeniu rodzic bierze na siebie odpowiedzialność za dzieci - oswiadczenie układałam sama i przez cały rok trzymałam je w swojej dokumentacji.

Oświadczenie rodzica niewiele pomoże nauczycielce, która "wydała" dziecko osobie niepełnoletniej, jeśli w drodze z przedszkola do domu wydarzy się jakikolwiek wypadek. Jeśli "oddasz" dziecko osobie niepełnoletniej, obcej czy nietrzeźwej popełniasz przestępstwo i nie pomoże Ci żadne oświadczenie rodzica. W historii takich przypadków nigdy nie ukarano rodzica tylko nauczyciela.
Przepisy o ruchu drogowym jasno okreslają kto może się poruszać samodzielnie po drogach publicznych i jeśli złamiesz to prawo (a tak się dzieje w przypadku, gdy wydajesz dziecko osobie nieletniej) będziesz miała ogromne nieprzyjemności.
Pozdrawiam

Temat postu: Granice odpowiedzialności
PostWysłany: Wto Sie 29, 2006 6:08 pm 
W momencie oddania dziecka do przedszkola przez rodzica na nauczyciela przechodzi cała odpowiedzialnośc za nie. Kończy się ona w momencie oddania go prawnym opiekunom.

Temat postu: Odbieranie dzieci z przedszkola przez osoby niepełnoletnie
PostWysłany: Śro Sie 30, 2006 7:59 pm 
Od wielu lat pracuję w przedszkolu i obowiązuje u nas bezwzgledny zakaz odbierania dziecka przez osoby niepełnoletnie. W swietle prawa każde oświadczenie - pisemna zgoda rodzica itp. w przypadku nieszczęśliwego wypadku " ląduje" w koszu. Cała odpowiedzialnośc spada na osobę, która wydała dziecko " niepełnoletniemu"- tj. na nauczyciela.
Przecież można zorganizować odbiór dziecka po poinformowaniu o tym nauczyciela, przez osobe dorosłą- ciocię, wujka, babcię czy życzliwą sasiadkę. I w tym przypadku tożsamość osoby powinien sprawdzić nauczyciel.

Temat postu:
PostWysłany: Czw Cze 21, 2007 4:29 pm 
Starszak
Starszak

Dołączenie: Czw Cze 21, 2007 3:27 pm

Alicja napisał(a):
Oświadczenie rodzica niewiele pomoże nauczycielce, która "wydała" dziecko osobie niepełnoletniej, jeśli w drodze z przedszkola do domu wydarzy się jakikolwiek wypadek.

Na jakich szkoleniach opowiadają takie głupoty?
Rodzice i tylko rodzice decydują, kto może odbierać ich dziecko z przedszkola. Jeżeli tylko ich decyzja nie jest sprzeczna z prawem, a więc osoba odbierająca ma powyżej 10 lat (art. 43 ust. 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym), przedszkole nie ma nic do powiedzenia i musi dziecko wydać. Z chwilą wydania dziecka nauczyciel przestaje ponosić za nie odpowiedzialność. W drodze do domu dziecko formalnie jest już pod opieką osoby upoważnionej przez rodziców.

Cytuj:
Jeśli "oddasz" dziecko osobie niepełnoletniej, obcej czy nietrzeźwej popełniasz przestępstwo

Jakie znów przestępstwo?

Cytuj:
W historii takich przypadków nigdy nie ukarano rodzica tylko nauczyciela.

Rozumiem, że dysponujesz dogłębną wiedzą prawniczą oraz orzecznictwem?

Cytuj:
Przepisy o ruchu drogowym jasno okreslają kto może się poruszać samodzielnie po drogach publicznych i jeśli złamiesz to prawo (a tak się dzieje w przypadku, gdy wydajesz dziecko osobie nieletniej)

Czytałaś w ogóle te przepisy o ruchu drogowym? Art. 43 ust. 1 też?

Temat postu: Re: Granice odpowiedzialności
PostWysłany: Czw Cze 21, 2007 4:30 pm 
Starszak
Starszak

Anonymous napisał(a):
na nauczyciela przechodzi cała odpowiedzialnośc za nie. Kończy się ona w momencie oddania go prawnym opiekunom.

Albo innej osobie upoważnionej. Ma mieć pow. 10 lat.

Temat postu:
PostWysłany: Pon Lip 30, 2007 7:17 pm 
Średniak
Średniak

Dołączenie: Pon Paź 09, 2006 6:14 pm

jeszcze oprócz przepisów o ruchu drogowym istnieje ststut przedszkola - a w nim zapis iż dzieci odbierane sa przez osoby PEŁNOLETNIE :) .......

Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 4:47 pm 
Starszak
Starszak

Statut przedszkola nie jest aktem powszechnie obowiązującego prawa i nie może być z tym prawem sprzeczny. Ingerowanie w decyzje rodziców, kto może odbierać ich własne dziecko z przedszkola, wykracza poza zakres władztwa zakładowego placówki, więc taki zapis nawet w statucie nie powinien się znaleźć.

Temat postu: Re: odbieranie dzieci z przedszkola przez osoby nieletnie
PostWysłany: Pon Maj 24, 2010 12:45 pm 
Maluszek
Maluszek

Dołączenie: Pon Maj 24, 2010 12:39 pm

czy w sprawie odbioru dziecka przez osoby niepełnoletnie cos się zmieniło?
Pani Barbaro, jak Pani rozwiązała swój problem? Czy dziecko mogło być odbierane przez Pani nieletniego syna?
Bardzo prosze o odpowiedz, mam taki sam problem

Temat postu: Re: odbieranie dzieci z przedszkola przez osoby nieletnie
PostWysłany: Pon Maj 24, 2010 9:49 pm 
Starszak
Starszak
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Kwi 13, 2009 4:37 pm
Miejscowość: Warszawa

Prawo o ruchu drogowym mówi, kto i jak może korzystać z dróg a nie o tym kto sprawuje opiekę nad dzieckiem. Proszę nie mieszać przepisów.

Co do tego, że statut przedszkola zabrania to ma do tego prawo. Prawo o ruchu drogowym dopuszcza taką możliwość a nie nakazuje poruszanie w towarzystwie 10-latka. A zatem dyrektor nie łamie tutaj prawa.

A co do odbierania dzieci to reguluje to Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 maja 2001 w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół. W załączniku 1 § 2.1 podpunkt 4 jest napisane:
"szczegółowe zasady przyprowadzania i odbierania dzieci z przedszkola przez rodziców (prawnych opiekunów) lub upoważnioną przez nich osobę zapewniającą dziecku pełne bezpieczeństwo, z zastrzeżeniem ust. 2."
Teraz pozostaje ustalenie, kto ma możliwość zapewnienia dziecku PEŁNEGO bezpieczeństwa i wzięcia pełnej odpowiedzialności za dziecko. Skąd to moje rozszerzenie przepisu ministerialnego?
Z kodeksu rodzinnego, który w art. 93. § 1. stanowi bowiem, iż poza szczególnymi wyjątkami określonymi w tym kodeksie, władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom, którzy mają pełną zdolność do czynności prawnych

I to jest to co stanowi o istocie sprawowania opieki nad dzieckiem. Jeśli rodzic musi mieć pełną zdolność do czynności prawnych to tym samym jego pełnomocnik. A w naszym przypadku upoważnioną przez niego osoba do odbioru dzieci.

Zgodnie z art art. 11 kodeksu cywilnego pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności. I to jest rzeczywiste ograniczenie.grona osób mogących odbierać dziecko.

A co jeśli rodzic napisze upoważnienie? Nic – jest ono nieskuteczne. Nauczyciel ponosi odpowiedzialność za dziecko do momentu przejęcia nad nim (dzieckiem) opieki przez opiekuna prawnego lub pełnoletniego pełnomocnika.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość