|
Nie wiem czy o to ci chodzi bo to nie wiersz tylko opowiadanie Heleny Bechlerowej - Åšniadanie zajÄ…czka : ----------
Niósł zajączek Szaraczek liść kapusty. Wielki, okrągły był ten liść. Zajączek cieszył się bardzo. - Będę miał pyszne śniadanie! Wtem usłyszał cichy pisk. To wróbelek Czyk-czyk leżał pod krzaczkiem. Jakiś zły chłopczyk uderzył go kamieniem. - Zajączku, daj mi pić... - prosi Czyk-czyk. Nie namyślał się zajączek. Skoczył do rzeki i w kapuścianym liściu przyniósł wody. Napoił Czyk-czyka - No, teraz zjem śniadanie, do domu już niedaleko - cieszy się zajączek. I poszedł. Ale w tej chwili lunął deszcz. "Nie zatrzymasz mnie deszczu, nie boję się ciebie!" - myśli Szaraczek. Znowu ktoś zawołał cichutko. - Zajączku ratuj! To ostatni, spóźniony motyl jesienny leżał w trawie. - Jak mi deszcz zmoczy skrzydełka nie pofrunę dalej - skarżył się biedaczek. - Chodź pod parasol - powiedział zajączek i rozpiął kapuściany liść nad motylkiem. Deszcz był krótki. Podziękował motylek zajączkowi i odfrunął. Szaraczek zabrał liść. - Teraz pobiegnę prosto do domu! Ledwie skręcił za rzeczkę, zobaczył myszkę w wodzie. Trzymała się cienkiej gałązeczki, ale woda spychała ją w dół. - Tonie myszka! - krzyknął zajączek przestraszony. Nie namyślał się długo. Rzucił swój liść na wodę. - Masz łódeczkę, ratuj się! Zdyszana myszka wdrapała się na łódeczkę. Dopłynęła do brzegu. - Ach, jaki jesteś dobry, Szaraczku! Szaraczek pomógł myszce wejść na wysoki brzeg. A tymczasem liść popłynął. Porwała go rzeka. Wyglądał z daleka jak okrągła, zielona łódka. - Ech, uciekło mi śniadanie! - krzyknął zajączek. Myszka się zmartwiła. - To przeze mnie... Czekaj mam w domu ziarenka, ale ziarenek pewnie nie lubisz? - Hm... - mruknął zajączek, bo nie chciał powiedzieć, że wolałby co innego. Myszka wzięła zajączka pod łapkę. - Chodź! Pokażę ci ogródek. Przechodziłam koło niego rano. Kapusty tam - głowa przy głowie! Najesz się do syta!
_________________ Pozdrawiam. Administrator forum. Prywatne przedszkola - oferty prywatnych przedszkoli. Dodaj swoją ofertę! strony www dla przedszkoli - tanie strony dla przedszkoli Portal Nauczycieli Przedszkola- społecznościowy
|